S.S.S

Work and Travel Sıkça Sorulan Sorular

1. Programa ne zaman başvuru yapabilirim?

Program başvuruları, içinde bulunulan döneme göre hemen hemen her zaman yapılabilir. İş yerleşimi, belgeleri düzenleme ve vize işlemleri zaman alacağı için programa bir an önce başvurmanız hem süreci rahat geçirmeniz açısından hem de maddi açıdan sizler için daha iyi olacaktır. Başvurular kontenjan ve vize durumlarına göre biter. Ek kontenjan açılması durumu olduğu takdirde şirketimiz ile iletişime geçerek detayları öğrenebilirsiniz.

 

2. Başvuru için ne yapmam gerekiyor?

Work and Travel'a kayıt olmak için ilk olarak ofisimizle irtibata geçebilirsiniz. Gerekli formları doldurup, ön kayıt ücretini yatırarak programa resmen kayıt olabilirsiniz. Bu işlemi ofislerimize gelerek ya da danışmanlarımızla telefonlarınız üzerinden iletişime geçerek gerçekleştirebilirsiniz.

 

3. Başka bir şehirde yaşıyorum, kayıt olabilir miyim?

Big Apple olarak Türkiye’nin her yerinde kullanımı kolaylıkla sağlanan Big Apple.click sistemimiz sayesinde tüm kayıt aşamalarına başlayabilir, başvuru için gerekli evrakları da WhatsApp ya da e-posta yolu ile danışmanınıza ileterek Türkiye'deki her şehirden başvurunuzu yapabilirsiniz.

 

4. Amerika'da çalışacağım işleri seçebilir miyim?

Seçebilirsiniz. Ancak iş fuarlarımızda ya da online olarak seçtiğiniz işin mülakatına girmeniz gereklidir. Sizi işe alıp almayacağına karar veren kişi işvereniniz olacaktır. İşverenle görüşmeden önce ofis içindeki danışmanınız, İngilizce seviyenizi ölçer ve hem size hem de okulunuzun kapanış tarihine göre yapabileceğiniz işleri belirledikten sonra, bu işleri sizinle paylaşır. Eğer erken kayıt olursanız, daha fazla iş seçeneğine sahip olursunuz ve işinizi daha rahat seçebilirsiniz.

 

5. Arkadaşlarımla aynı işte çalışma imkanım var mı?

Programıza arkadaş grubunuz ile katılıp aynı işe gidebilmeniz için bazı kriterler bulunmaktadır. Eğer okullarınızın kapanış tarihleri ve İngilizce seviyeleriniz birbirine yakın ise aynı iş yerinde çalışabilmeniz mümkündür. İngilizce seviyeleriniz arasında fark varsa, aynı iş yerinin farklı departmanlarında çalışabilirsiniz. Örneğin biriniz housekeeping biriniz komi olarak çalışabilir. Yapacağınız görüşmelerde işverene arkadaş olduğunuzu da söylerseniz sizler için olumlu olacaktır.

 

6. J1 çalışma vizemi Amerika'dayken uzatma şansım var mıdır?

Maalesef. Work and Travel özel bir program olmasının yanı sıra vizesi de özeldir . Çalışma vizeniz DS-2019 formunuzda yazan süreyi kapsar ve bu tarihler 15 Mayıs - 1 Ekim arasında olmak zorundadır. Bu J1 vizesinin kuralıdır ve çalışma izninizin süresini uzatamazsınız. Eğer illegal yollara başvurup yakalanırsanız sınır dışı edilir ve bir daha asla Amerika’ya giremezsiniz

 

7. Vizemin bitiş tarihi ile çalışma iznimin bitiş tarihi aynı, bu süreden sonra Amerika'dan dönmek zorunda mıyım, gezme imkanım yok mu ?

Work and Travel programı ile vize alan öğrencilerin vize tarihi DS-2019 formundaki çalışma bitiş tarihinde son bulur. Ancak bu tarihler Amerika’daki legal kalış süresinizi belirlememektedir. Vizenizin bitiş tarihinden sonra 30 gün kadar daha Amerika'da kalma ve gezme hakkınız bulunmaktadır. Örnek olarak vizenizin bitiş tarihi 10 Eylül ise Amerika’da 10 Ekim tarihine kadar kalabilirsiniz. Belirtilen tarihlerden daha uzun süre Amerika’da kalmaya devam etmeniz sonraki seneler için vize alma durumunuzda olumsuzluklar yaratabilir.

 

8. Amerika’ya giderken dikkat etmem gerekenler nedir ve yanımda götürmem gereken zorunlu şeyler var mıdır?

Her zaman öğrenci arkadaşlarımıza belirttiğimiz gibi Amerika’da tüm tüketim ihtiyaçları çok uygundur. Ağır bir valiz ile yolculuğa çıkmanız seyahatiniz boyunca sizi yoracaktır. Gittiğiniz zaman güzel bir şekilde valizinizi yeniler ve eşyalarınızı dönüşünüze hazırlarsınız. Bu yüzden giderken yanınıza size gerekli olacak eşyaları almanız gerekmektedir. Bazı aktarma durumlarında valizlerin kaybolma durumu söz konusu olabiliyor. Bu nedenden dolayı evraklarınızı, önemli eşyalarınızı ve ekstra birkaç kıyafetinizi el bagajına koymanız daha iyi olacaktır.

İlk başta size yetecek kadar kişisel bakım ürününüzü yanınıza almanızı önerir ve Amerikadan’da bu ürünleri ucuz bir şekilde temin edebileceğinizi bilmenizi isteriz (Diş fırçası, şampuan, havlu)..vb   

Yanınıza almanızı önerdiklerimiz :

(ve el bajında olmasında olması gerekenler)

El bagajınızda şirketiniz tarafından verilen tüm evraklar (bavulunuzda ekstra 1 adet fotokopileri)

Cep harçlığı (ortalama 500 – 1000 USD)

Kullanıma açık kredi kartı

Bavulunuz için önlemler (kilit, anahtar)

İşverenleriniz sizlerden çalışma ortamına uyum sağlamanız için kıyafet getirmenizi isterler. Bu tip durumlarda program information guide (iş sözleşmesi) belgenizi okuyarak orada yazan kriterlere göre yanınıza eşyalarınızı alabilirsiniz

Amerika’ya vardığınız zaman hem saat farkından dolayı hem de ilk gün alışma süreciniz olacağı için Amerika’da bulunan yemekleri yemek istemeyebilirsiniz. Bu yüzden yanınıza hazır çorba, makarna vb. gibi çabuk hazırlanabilecek, kolay yemekleri götürmenizi öneririz.

 


9. I-94 formu nedir ?

I-94 formu uçakta verilen iki formdan biridir. Amerikan vatandaşı olmayan herkesin doldurması gereken, yolcunun kimliğini ve Amerika’da nerede kalacağına dair bilgilerini paylaştığı bir formdur. Amerika gümrük ve sınır güvenliğinin (Cumstoms and Border Protection - CBP) Amerika’ya giriş yapacak yolculardan aldığı bir kayıt formudur. Bu form siz Amerika’dayken SSN (Sosyal güvenlik numarası) başvurusunda gerekeceğinden dolayı formu doldurup çıktısını almanız gerekmektedir.

 

10. Amerika’ya vardıktan sonraki süreç nasıl oluyor ?

Öğrencilerimizin en büyük korkusu uçaktan indikten sonra ne yapacağını bilmemesidir. Danışmanlarınız ve sponsorunuz tarafından gönderilen tüm e-postaları ve dökümanların içeriklerini gitmeden iyice okumalısınız. Havaalanından gideceğiniz konaklamaya ve ulaşım araçlarından iş yerlerinize varışınıza kadar tüm detaylar sizlere gönderilen dökümanlarda mevcut olacaktır. Bunları telefonunuza da indirmenizi ve gerekli olabilecek numaraları kaydetmenizi öneririz.

Gitmeden önce "Program Information Guide" belgenizi okuyup çıktısını yanınıza almayı da unutmayın. 

 

11. Amerika’ya vardığım bilgisini sponsoruma bildirmeli miyim ?

Evet, bildirmelisiniz. Ayrıca sponsor sistemine giriş yapıp, SEVIS aktivasyonunuzu tamamlamalısınız.

 

12. Amerika’ya vardığımın bilgisini işverenime bildirmeli miyim?

Evet. İş sözleşmenizde bulunan işvereninizin mail adresine göndermelisiniz.

 

13. Çalışağım iş yerinde sorun olursa ne yapmalıyım ?

Öncelikle bunu, sorununuzun kaynağına göre iş yerinizdeki insan kaynakları departmanınıza, sonra sponsorunuza ve bizlere bildirmeniz gerekmektedir. Program boyunca ne olursa olsun öğrencinin yanında olduğumuzu bilmenizi isteriz.

 

14. İş yerimden erken ayrılırsam ne olur?

İş yerinizden kimseye bir şey söylemeden ayrılırsanız iş vizenizin iptal olmasına sebep olursunuz. Bu da ABD'ye bir sonraki girişinizi olumsuz etkiler. İş yerinizde iyi bir performans gösterirseniz, normal süreden birkaç hafta önce çıkmanız genelde bir sorun yaratmaz. İş yerinden çok erken çıkmanız durumunda, işvereninize ve sponsora ayrılma durumunuzun gerçekten ciddi bir nedenden kaynaklandığına dair bir kanıt sunmanız gereklidir.

 

15. Acil bir durumda Türkiye'ye dönebilir miyim?

Dönüş nedeninizin aciliyetini işverene ve sponsorumuza bildirdiğiniz takdirde Türkiye'ye dönebilirsiniz.

 

16. İkinci bir işte çalışabilir miyim?

Sponsorunuza bildirip, ana işinizi de etkilemeyecek şekilde ikinci işi yapabilirsiniz.

 

17. İşimi ya da bulunduğum ortamı beğenmediysem ne yapmalıyım?

Work and Travel bir kültürel değişim programıdır. Türkiye’deki hayatınızı bir kenara bırakıp çalışmaya ve zorluklarla mücadele etmeyi öğrenmeye gittiğinizi unutmayın. İnsanların hayali olan Amerika’da geçireceğiniz bu süre boyunca gittiğiniz yerlerden mutlu olacağınıza ve kişisel gelişiminize katkı sağlayacağınıza eminiz. Mücbir sebeplerden dolayı bir sorun yaşadığınızda da sponsorunuz ve danışmanınız ile iletişime geçerek gereken tüm detayları aktarmayı unutmayın.

 

18. Amerika'dayken ailem bana para gönderebilir mi?

Aileniz Amerika’daki kolay ödeme yöntemleri ile size rahatça para yollayabilir.  

 

19. Amerika'da banka hesabı açabilir miyim?

Amerika’da nakit taşımanın riski her zaman vardır. İhtiyacınız kadar parayı yanınıza alıp, geri kalanını öğrenciler için ücretsiz banka hesabı açan bankalara giderek açtığınız hesapta tutabilirisiniz. Banka hesabınızı social security number aldıktan sonra açmanız gerekmektedir. Giderken yanınıza pasaportunuzu, I-94 formunuzu ve DS-2019 formunuzu almanız gerekmektedir. Hesabınızı açtırdıktan sonra iş vereninize bilgilerinizi bildirip maaş hesabınızı kendi bankanıza aktarabilirsiniz

 

20. Amerika'da kredi kartı kullanabilir miyim?

Amerika’da kredi kartları yoğun olarak kullanılır. Türkiye’de kullanıma açık VISA/MASTERCARD logolu kredi kartlarınızı bankanız ile de görüşüp kullanabilirsiniz.
 

 

21. Banka hesabım yok maaş çekimi yine de bozdurabilir miyim?

Pasaportunuz ve maaş çekiniz ile bankaya gidip bozdurabilirsiniz.
 

 

22. Amerika'dayken Türkiye'yi nasıl ararım?

Amerika’da otobüslerde dahi WI-FI kullanımı mevcuttur. Bu sayede dilerseniz Whatsapp/Skype gibi uygulamalar üzerinden arayabilir ya da Amerika’nın iyi operatörlerinden (Verizon, T-mobile vs.) hat alarak, hattınızı kullanıma açabilirsiniz.

 

23. Amerika'da önemli evraklarımı kaybedersem ya da çaldırırsam ne yapmalıyım?

Pasaportun çalınması veya kaybolması durumunda en yakın Türk konsolosluğuna gitmeli ya da konsolosluğu aramalısınız.

DS-2019 formunuz kaybolursa veya çalınırsa sponsor kuruluşa durumunuzu hemen bildirmelisiniz.

Sosyal Güvenlik Numarası (Kartı) kaybolursa veya çalınırsa, size en yakın Sosyal Güvenlik Ofisine giderek yeniden belgeleriniz ile birlikte başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu durumda yine diğer gerekli belgeleri ofise götürmeniz gerekir.

 

24. Amerika içi ve dışı seyahat edebilir miyim?

Vizenizin çalışma süresi bittikten sonra Amerika’dan çıkarsanız geri dönemezsiniz.